close

Zuid-Nederlandse miniatuurkunst: de mooiste verluchte handschriften in Nederlands bezit / Anne Margreet W. As-Vijvers, Anne S. Korteweg

In 'Zuid-Nederlandse miniatuurkunst' wordt een rijkdom ontsloten aan verluchte handschriften die gedurende de Middeleeuwen in de Zuidelijke Nederlanden worden gemaakt. In de loop der eeuwen are zij in Nederlandse openbare collecties terecht gekomen. Dit onbekende culturele erfgoed wordt weergegeven in een raspanorama dat reikt van de tiende tot het begin van de zestiende eeuw.

Aandacht wordt besteed aan de rijkversierde gebedenboeken voor priv├ędevotie en de prachtige ge├»llustreerde teksthandschriften van groot formaat die ontstoken tijdens het mecenaat van de Bourgondische hertogen en de navolging daarvan door adel, hovelingen en burgers. De nadruk ligt op cultuurhistorische en kunsthistorische aspecten. Aan de orde komen onderwerpen als het Gulden Vlies, contacten tussen Noord- en Zuid-Nederland, pelgrimstekens en de overgang van handschrift naar druk.

  • Uitgeverij : Utrecht : Museum Catharijneconvent ; Zwolle : WBOOKS ; 's-Gravenhage : Koninklijke Bibliotheek, 2018
  • Pagina's : 384 p. : ill
  • ISBN : 9789462582491
€ 39,95
Aantal