close

Uit het leven van een hond / Sander Kollaart

Uit het leven van een hond beslaat een zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, 56, IC-verpleegkundige, alleenstaand. Hij wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Het wordt allesbehalve een doodgewone zaterdag als Henks hond blijkt. Het dier zal sterven, niet vandaag of morgen, maar binnen afzienbare tijd. Dat gegeven gaat als een slaapnet over de bodem van de dag en haalt de gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden.

Henk heeft het grote talent om uit een acuut besef van sterfelijke een krachtige carpe diem te putten: leef het leven ten volle. En dat maakt Uit het leven van een hond tot het tegenovergestelde van een verdrietig boek. Aan het eind van de dag zien wij Henk, in helderziende dronkenschap, met zijn hond op de bank. Wat was dit voor een dag? Een reinigende ervaring? Een catharsis? Nee, het was simpelweg een dag, tijd die voorbijging, het leven dat werd geleefd.

'Er is geen andere Nederlandse schrijver die het leven zo kan laten zinderen, schitteren en tintelen als Sander Kollaard.' - De Groene Amsterdammer 

'Een rijk boek, vol fantastische zinnen, metaforen en observaties; Ondertussen is het allemaal onnadrukkelijk, gewoontjes, kalm en klein. Daar gaat het Kollaard nu juist over: de grootsheid van het kleine te tonen. Kollaard laat met dit boek zien wat literatuur vermag. ' - NRC Handelsblad *****.  

WINNAAR LIBRIS LITERATUUR PRIJS 2020

  • Uitgever : Amsterdam : Van Oorschot, 2019
  • Pagina's : 192 p.
  • ISBN : 9789028290082 paperback
€ 20,00
Aantal